Škripavcem osvajaju nova tržišta

Anita i Branko Pintar iz Čabra, mladi je bračni par koji je prije nekoliko godina odlučio zaploviti nemirnim vodama poduzetništva i budućnost za sebe i svoje troje djece potražiti u sklopu obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Za Anitu nimalo čudno jer je odrasla u obitelji poznatoj po poljoprivrednoj proizvodnji, uzgoju stoke i prodaji mlijeka, dok je za Branka to predstavljalo neku vrstu izazova. Kako danas oboje kažu, unatoč brojnim poteškoćama koje ih prate sve do današnjih dana, uspjeli su stvoriti određene preduvjete za daljnji razvoj. Iz njihove sirane na tržište je plasiran sir škripavac i tvrdi sir pod nazivom “Činkel”, a na njihovom stolu mogu se naći i razni drugi domaći proizvodi, poput sušenog voća ili domaći sokovi. Analizirajući proteklo razdoblje od 2006. godine do danas bračni par Pintar smatra da su uspjeli realizirati veći dio zamišljenog, a preostali dio uskoro će staviti u funkciju. Branko brine o izgradnji i uređenju objekata, dok se Anita više posvetila proizvodnji sira i njegovom plasmanu. Ovakva podjela rada do sada se pokazala dobrom i s njom namjeravaju nastaviti.

Kreću prema Rijeci

Posjetili smo ih i u kraćem razgovoru saznali brojne zanimljivosti. Tako Branko, s određenom dozom zadovoljstva, spominje da su u proteklom razdoblju izgradili i opremili siranu, u vlastitom objektu uređuju prodavaonicu u kojoj će se moći kupiti njihovi proizvodi, a u tijeku je izgradnja objekta namijenjenog za preradu voća, čime će zaokružiti jednu cjelinu i tržištu ponuditi kvalitetnije proizvode. Branko brine o nabavi silaže, pripremi sijena i hrane za zimu te izgradnji i održavanju objekata. “Ishod mora biti zadovoljavajući, inače bi se zaustavili na pola puta. Treba obraditi tržište, a nakon Delnica namjeravamo krenuti prema Rijeci, gdje želimo plasirati svoje proizvode, prvenstveno razne vrste sireva ali i sokova od krušaka i jabuka te sušeno voće. U pripremi nam je izrada web stranice no i dalje smatramo da je najbolje ići direktno, obilaziti sajmove i druga okupljanja, kako bi se što veći broj korisnika upoznao s našim proizvodima. Najveći problem svakako nam je udaljenost od tržišta i većih centara te problem s prijevozom proizvoda na tržište i krajnjih potrošača”, kaže Branko Pintar.

Anita je od početaka sudjelovala u opremi sirane, nabavi mlijeka te proizvodnji sira. Kapacitet sirane je oko 100 litara dnevno, trenutno proizvodimo “Čabarski škripavac” i tvrdi sir “Činkel” a u planu nam je proizvodnja svježeg sira. U početku smo imali samo znanje vezano uz stočarstvo i preradu mlijeka koje smo znali iskoristiti, sirana nije velika ali dobro nam je došla.

Anita Pintar pored izloženih proizvoda

Slijedi otkup mlijeka

Bilo je određenih problema vezano uz opremanje prostora i zadovoljavanje strogih zakonskih uvjeta, no sve smo to u konačnici uspjeli riješiti, pri čemu su nam veliku pomoć pružili Predrag Janeš (proizvodnja sira) te Žarko Mulc (sadnja i obrezivanje voćaka) iz Poljoprivredno savjetodavne službe, Dalibor Šoštarić iz Centra za brdsko-planinsku poljoprivredu (izrada dokumentacije i ishođenje određenih suglasnosti), te Grad Čabar i Poljoprivredna zadruga »Tisa«. Postoji mogućnost da u budućnosti krenemo u otkup mlijeka od ostalih proizvođača, no sve to ovisi od interesa tržišta. Želja nam je da realiziramo sve projekte i neostvarene želje, kako bi konačno započeli s plasmanom proizvoda na tržište uz završetak svih akcija koje su u tijeku.

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo “Pintar” primjer je koji može poslužiti i drugim pojedincima ne samo u čabarskom kraju već i izvan njega. Anita i Branko Pintar otvorili su širom vrata svim zainteresiranima, ali i dokazali da se ustrajnim radom uz brojna odricanja, te pomoć određenih struktura, ipak može stvoriti temelje za sigurniju egzistenciju obitelji, ali i zadržavanje na rodnoj grudi. Zemlja je stoljećima prehranjivala stanovnike ovog kraja a izgledno je da će tako biti i u budućnosti.

Piše: Željko Malnar

Izvor: Novi list, 7. 2. 2010.

Čabar - središte Gorskog kotara