Naši proizvodi
Svježe mlijeko i domaći sirevi
-
Čabarski škripavac
Autohtoni sir pripada skupini punomasnih mekih sireva, prosječne težine 1200 g, mliječne boje, karakteristično gumaste čvrstoće zbog koje škripi tijekom konzumacije. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja. Naš recept
-
Sir Činkel (tvrdi sir)
Ekstra tvrdi sir Činkel sadrži minimalno 45% mliječne masti u suhoj tvari, a period zrenja je 2-3 mjeseca. Sir kao izvor visokokvalitetnih proteina, kalcija i mnogih ostalih važnih nutrijenata, daje vrijedan doprinos sadržaju u prehrani.
-
Svježi sir
Svježi kravlji sir dobiva se tradicionalnim postupkom od kravljeg mlijeka i zatim se oblikuje cijeđenjem kroz gazu i cjedilo. Sadrži masti i ugljikohidrate te je dobar izvor vitamina i minerala, ponajprije kalcija, fosfora i magnezija.
-
Svježe mlijeko
Od 10 muznih krava prerađujemo oko 100 litara dnevno svježeg mlijeka koji sadrži visokovrijedne bjelančevine i vitamine: A, D, E, K i B. Idealan je obrok i zdrav napitak za djecu, mladež, trudnice i dojilje.
Voće i voćni proizvodi
-
Jabuke i kruške
Skladištimo najučestalije voće ovog podneblja, domaću čabarsku jabuku i krušku, voće koje je izuzetno bitno jesti sirove s korom, jer tu se krije najveća zaliha vlakana. Osim toga bogate su raznim vitaminima.
-
Sušene jabuke (čips)
Sušena čabarska jabuka spremana je po receptu kao što su radili naši stari. Mogu biti izvrstan međuobrok i tako zamijeniti nutritivno nezdrave šećere za kojima često posežemo nakon glavnog obroka.
-
Jabučni sok
Mutni sok od jabuke bogat je antioksidansima te je četiri puta zdraviji od bistrog (kupovnog) jabučnog soka. Za dulji vijek trajanja radimo pasterizaciju, zagrijavanje soka na 70° C, a zatim punimo u sterilne boce.
-
Jabučni ocat
Jabučni ocat pripremamo od divlje jabuke ili od kiselih nedozrelih jabuka. Radi prirodnog sredstva potiče metabolizam, smanjuje tlak, sprečava i liječi niz oboljenja, te pročišćuje krv (smanjuje i odstranjuje masnoće).
-
Kompot od šljiva i krušaka
Kompot je tradicionlno piće naših krajeva koje radimo od šljiva i krušaka. Voće operemo, ogulimo, izrežemo na četvrtine i izvadimo srčike i koštice. Ukusna i osvježavajuća prirodna slastica omiljena među svim generacijama.
Alkoholna pića (uskoro!)
-
Biljni likeri Dragar
Ovaj biljni liker je u vrlo kratko vrijeme zadobio veliki broj obožavatelja, ljubitelja i poznavatelja vrhunskih alkoholnih pića. Liker je pripremljen od trava, korijenja i voća koje beremo isključivo u našem kraju.
-
Liker od borovnice
Sve tajne skrivene u okrilju zelenih krošnji Gorskog kotara, čuva plod borovnice. Liker od borovnice (borovnička) kapljica je užitka za svačije nepce, otvara stari kovčeg tradicije koji skriva tajnu veselog trenutka.
-
Rakija, šljivovica i vilijamovka
Rakiju dobivamo destilacijom (pečenjem) šljiva ili krušaka. Rakija je kristalno čista, a količina alkohola iznosi 40%. U ovim krajevima se često koristila kao sredstvo protiv žeđi kada se odlazilo raditi na udaljene livade i šume.