Recept za škripavac

Kako radimo Čabarski škripavac:

  • 10 l mlijeka se zagrije na 31-33 stupnja.
  • 0.2 g sirila u prahu se aktivira kroz 30 min u 1 dcl mlake vode (30°C).
  • Sirilo se dodaje pomalo uz stalno miješanje (oko 3 min) – da se pravilno rasporedi po mlijeku.
  • Mlijeko se ostavi da miruje i poklopi se (30 min).
  • Nakon pola sata provjerava se gruš da li je dovoljno čvrst. Gruš se reže oštrim nožem na veličinu oraha i ostavi 10 min da se izdvoji sirutka. Zagrijava se do 42°C uz stalno miješanje 10-15 min. Ostavi se 10 min da miruje, da se sirno zrno posuši.
  • Izdvaja se sirutka. U gruš se dodaje 2% soli i miješa se dobro da se sol pravilno rasporedi.
  • Kalup se pere u toploj vodi. Sirarska marama se stavi u kalup, napuni sa sirom, prekrije se gazom, stavi u prešu i lagano preša.

Škripavac

Čabar - središte Gorskog kotara