Recept za škripavac
Kako radimo Čabarski škripavac:
- 10 l mlijeka se zagrije na 31-33 stupnja.
- 0.2 g sirila u prahu se aktivira kroz 30 min u 1 dcl mlake vode (30°C).
- Sirilo se dodaje pomalo uz stalno miješanje (oko 3 min) – da se pravilno rasporedi po mlijeku.
- Mlijeko se ostavi da miruje i poklopi se (30 min).
- Nakon pola sata provjerava se gruš da li je dovoljno čvrst. Gruš se reže oštrim nožem na veličinu oraha i ostavi 10 min da se izdvoji sirutka. Zagrijava se do 42°C uz stalno miješanje 10-15 min. Ostavi se 10 min da miruje, da se sirno zrno posuši.
- Izdvaja se sirutka. U gruš se dodaje 2% soli i miješa se dobro da se sol pravilno rasporedi.
- Kalup se pere u toploj vodi. Sirarska marama se stavi u kalup, napuni sa sirom, prekrije se gazom, stavi u prešu i lagano preša.